Blog:

Trajnostna usmerjenost podjetja skozi ESG

Date: 7. 08. 2024
Čas branja: 5 min

Evropski svet je odobril direktivo glede poročanja podjetij o trajnostnosti. Spremenjena Direktiva CSRD podpira evropski zeleni dogovor. Direktiva omogoča izvajanje evropskega zelenega dogovora tako, da zasebne naložbe usmerja v podnebno nevtralne gospodarske dejavnosti. Velika podjetja, ki so že danes zavezana poročati v skladu z Direktivo NFRD, bodo v skladu z novo Direktivo CSRD prvič dolžna poročati za poslovno leto, ki se prične s 1.1.2024. Druga zavezana MSP podjetja bodo za pripravo imela več časa, torej od leta 2026 naprej.

ESG (Environmental, Social, and Governance) trajnostna usmerjenost podjetij se nanaša na njihovo zavezanost k trajnostnim praksam in upoštevanju okoljskih, socialnih ter upravljavskih vidikov pri poslovanju. Podjetja, ki bodo poročala o svoji trajnostni uspešnosti bodo v boljšem položaju za izpolnjevanje potreb svojih interesnih skupin in dolgoročno uspešna.

  • Okoljski vidik se nanaša na vplive podjetja na okolje, vključno z zmanjševanjem emisij toplogrednih plinov, varčevanjem z viri, upravljanjem odpadkov in zagotavljanjem trajnostnih praks v proizvodnem procesu. Podjetja lahko izvajajo ukrepe za zmanjšanje svojega ogljičnega odtisa, vlagajo v obnovljive vire energije ali spodbujajo recikliranje in učinkovito rabo virov.
  • Odpornost na podnebne spremembe se opredeljuje kot zmožnost družbenih, gospodarskih in okoljskih sistemov, da se spopadejo z nevarnim dogodkom, težnjo ali motnjami in se odzovejo ob ohranjanju sposobnosti prilagajanja, učenja in preobrazbe.
  • Družbeni vidik se nanaša na odnos podjetja do svojih zaposlenih, skupnosti, strank in drugih deležnikov. To vključuje zagotavljanje varnega in pravičnega delovnega okolja, spoštovanje človekovih pravic, spodbujanje raznolikosti in enakosti ter vlaganje v lokalne skupnosti. Podjetja lahko uvedejo politike za izboljšanje delovnih pogojev, podpirajo dobrodelne dejavnosti ali vzpostavijo dialog s svojimi strankami glede njihovih potreb in pričakovanj.
  • Upravljalski vidik se nanaša na način, kako podjetje upravlja svoje poslovanje in ravna s svojimi deležniki. To vključuje transparentnost poslovnih praks, etično ravnanje, ustrezno vodenje in odgovornost do delničarjev. Podjetja lahko izboljšajo upravljanje tveganj, okrepijo svoje notranje nadzorne mehanizme in vključujejo načela dobre korporativne uprave v svoje poslovne procese.

Naložbe ESG izhajajo iz vse večje domneve, da na finančno uspešnost podjetij vedno bolj vplivajo okoljski in družbeni dejavniki. Teorija pravi, da bodo podjetja z boljšimi rezultati ESG uspešnejša. Meritve se uporabljajo za oceno izpostavljenosti podjetja različnim okoljskim, družbenim in upravljavskim tveganjem.

Močan ESG podjetjem omogoča vstop na nove trge in širitev na obstoječih. Ko vlade zaupajo podjetjem, je bolj verjetno, da jim bodo odobrile, dostop in licence, ki odpirajo nove poti za rast. Med drugimi prednostmi lahko učinkovito izvajanje ESG pomaga v boju proti naraščajočim operativnim stroškom (surovin, vode ali povzročenih emisij). Podjetjem omogoča večjo strateško svobodo in zmanjšuje pritisk predpisov. Podjetjem pomaga pritegniti in obdržati kakovostne zaposlene, izboljšati motivacijo zaposlenih, povečati proizvodnost. Zadovoljstvo zaposlenih je v pozitivni povezavi z donosi delničarjev. Močan ESG lahko poveča donosnost naložb z dodelitvijo kapitala obetavnejšim in dolgoročnim priložnostim.

Pomembno je opozoriti, da se koncept in prakse trajnostne usmerjenosti podjetij še vedno razvijajo, zato se lahko specifični vidiki in pristopi razlikujejo glede na podjetje in sektor. Trajnostno poročanje je podprto z različnimi orodji in kazalniki, ki pomagajo meriti in razkrivati informacije.

Avtor: Vanja Štuhec

Potrebni koraki za pripravo na ESGR poročanje

1. Razumevanje zahtev:
  • Preučite veljavne zakonodaje, regulative in smernice, ki se nanašajo na ESGR poročanje v vaši jurisdikciji. To vključuje tudi mednarodne standarde kot so GRI (Global Reporting Initiative), SASB (Sustainability Accounting Standards Board), TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) in druge.
2. Vzpostavitev ESG strategije:
  • Definirajte ESG strategijo, ki je v skladu z vašimi poslovnimi cilji in vrednotami. Ta strategija naj vključuje cilje, ki jih želite doseči na področju okoljskih, družbenih in upravljavskih dejavnikov.
3. Zbiranje podatkov:
  • Vzpostavite sisteme za zbiranje in spremljanje podatkov, ki so relevantni za ESG poročanje. To vključuje podatke o porabi energije, emisijah, ravnanju z odpadki, družbeni vplivih (kot so zaposlovanje, zdravje in varnost) in upravljanju (kot so struktura uprave, etika in skladnost).
4. Analiza podatkov:
  • Redno analizirajte zbrane podatke, da lahko spremljate napredek glede na zastavljene cilje. Ugotovite, kje so potrebne izboljšave in prilagodite strategijo, če je potrebno.

5. Poročanje:
  • Pripravite ESGR poročilo, ki jasno in pregledno predstavlja vaše dosežke, cilje in ukrepe na področju ESG. Poročilo naj bo pripravljeno v skladu z izbranimi standardi in regulativami.
6. Komunikacija z deležniki:
  • Poročilo delite s svojimi deležniki (investitorji, zaposleni, stranke, dobavitelji in širša javnost). Bodite pripravljeni na povratne informacije in vprašanja.

Priprava na ESGR poročanje

Izobraževanje in usposabljanje:

  • Izobražujte sebe in svojo ekipo o pomembnosti ESG in o tem, kako zbirati ter analizirati podatke, ki jih boste potrebovali za poročanje.

Vzpostavitev interdisciplinarnega tima:

  • Vzpostavite ekipo, ki bo zadolžena za ESG poročanje. V ekipo vključite predstavnike različnih oddelkov, kot so finance, HR, proizvodnja, okoljevarstvo in skladnost.

Tehnološka podpora:

  • Investirajte v ustrezno programsko opremo in orodja, ki vam bodo pomagala pri zbiranju, analiziranju in poročanju podatkov.

Kdaj začeti s pripravo ESGR poročila?

  • Čim prej: Če še niste začeli, je najbolje, da se čim prej lotite priprav. ESG poročanje postaja vse bolj pomembno za investitorje, regulatorje in širšo javnost.
  • Letno poročanje: Večina podjetij poroča na letni ravni, zato je smiselno, da začnete zbirati podatke in pripravljati poročilo pravočasno pred koncem poslovnega leta.

ESGR poročanje je ključnega pomena za transparentnost in odgovornost podjetja glede trajnostnega razvoja. Za uspešno poročanje morate vzpostaviti trdno strategijo, učinkovite sisteme za zbiranje podatkov in jasno komunikacijo z deležniki. Priprave na ESGR poročanje zahtevajo izobraževanje, interdisciplinarno sodelovanje in tehnološko podporo. Zgodnji začetek priprave bo zagotovil, da boste pripravljeni na izpolnjevanje regulativnih zahtev in pričakovanj deležnikov.
 


FAQ

  1. Kako lahko Tiko Pro pomaga pri ESG poročanju? Priskrbimo vam strokovnjaka za ustrezno področje, kjer želite začeti delovati trajnostno. Za več informacij nas lahko kontaktirate.
  2. Kaj je ESG poročanje? ESG poročanje je proces razkrivanja informacij o okoljskih, družbenih in upravljavskih dejavnikih podjetja. Ponuja transparentnost in pomaga pri oblikovanju trajnostnih strategij.
  3. Zakaj je ESG poročanje pomembno? ESG poročanje podjetjem omogoča, da prispevajo k trajnostnemu razvoju, upravljajo s tveganji in izkoristijo priložnosti, povezane z okoljskimi, družbenimi in upravljavskimi vprašanji.
  4. Katera podjetja morajo poročati? Velika podjetja morajo po novi CSRD direktivi začeti poročati od leta 2024, MSP, ki kotirajo na borzi, pa od leta 2026. Vsa podjetja lahko prostovoljno začnejo kadarkoli.
  5. Katere prednosti prinaša ESG poročanje? Prednosti vključujejo večjo priložnost za vstop na nove trge, zmanjšanje operativnih stroškov, zmanjšane regulativne in pravne pritiske, povečano produktivnost zaposlenih in optimizacijo sredstev ter naložb.
  6. Kako lahko začnem s pripravo ESG poročila? Prvi korak je razumevanje zahtev, nato vzpostavitev ESG strategije, zbiranje in analiza podatkov, priprava poročila ter komunikacija z deležniki.
  7. Kakšne so obveznosti poročanja za MSP? MSP, ki kotirajo na borzi, bodo morali poročati od leta 2026. MSP, ki ne kotirajo na borzi, bodo vseeno morali poročati svojim deležnikom, če so le-ti velika podjetja.
  8. Katere standarde naj uporabljamo za ESG poročanje? Pomembni standardi vključujejo GRI (Global Reporting Initiative), SASB (Sustainability Accounting Standards Board) in TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures).
  9. Kako lahko izboljšam ESG strategijo podjetja? Redno analizirajte zbrane podatke, spremljajte napredek glede na cilje, ugotavljajte potrebne izboljšave in prilagajajte strategijo.
  10. Kdaj je najboljši čas za začetek priprave ESG poročila? Čim prej. ESG poročanje postaja vse bolj pomembno za investitorje, regulatorje in širšo javnost. Priprave začnite pravočasno pred koncem poslovnega leta, da boste pripravljeni na izpolnjevanje zahtev in pričakovanj deležnikov.
Help
Increase your chances - contact us. Do you need help with EU funding? Contact us
E-novice

NEWSLETTER

Interested to learn more through our newsletter?